دکتر" علی فرهودیان " روانپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در سی و هفتمین سمپوزیوم از مجموعه نشست های علمی یک روزه "اعتیاد و آسیب های روانی" ، گفت: بهترین روش ترک سیگار ، استفاده از برچسب های نیکوتینی است.
همایش علمی " اعتیاد و آسیب های روانی" با عنوان " نیکوتین و کافئین " به همت مرکز تحقیقات سوء مصرف و وابستگی به مواد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و با حضور دکتر" پرویز افشار" معاون کاهش تقاضا ستاد مبارزه با مواد مخدر و جمع کثیری از روانپزشکان و روانشناسان ، در سالن شهید احمدی روشن دانشگاه علوم بهزیستی برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری – اطلاع رسانی روابط عمومی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دکتر فرهودیان در سخنرانی خود تحت عنوان " دارودرمانی وابستگی به نیکوتین " افزود: چند واقعیت در مورد مصرف سیگار وجود دارد از جمله اینکه ، هر شش ثانیه ، یک نفر براثر مصرف سیگار می میرد.
وی ادامه داد: افرادی که بیش از 20 نخ سیگار می کشند ، دو تا 4 برابر افراد سالم ، با خطر حملات استروک (سکته مغزی) و مشکلات قلبی و عروقی روبه رو هستند.
دکتر فرهودیان همچنین به عنوان رییس مرکز تحقیقات سوء مصرف و وابستگی به مواد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی گفت: حداقل 30 درصد مرگ های مربوط به سرطان ، با مصرف سیگار ارتباط مستقیم دارند.
وی افزود: بیش از هفت هزار ماده سمی در سیگار موجود است که بیش از 70 ماده آن سرطان زا هستند. و ماده نیکوتین که ماده اصلی و اعتیاد آور سیگار است ، عوارض قلبی- عروقی ، فشارخون ، ترشح انسولین ، مشکلات گوارشی ، تهوع و استفراغ ، اختلالات مغزی و سردرد برای مصرف کننده ایجاد می کند.
وی با اشاره به مشکلات اعتیاد به نیکوتین ، گفت: تخریب حاصل از مصرف سیگار (نیکوتین) به لحاظ اختلالات اجتماعی و روانشناختی، بسیار زیاد است و این به دلیل پتانسیل اعتیادآوری نیکوتین، میزان مصرف آن و سرعت ورود نیکوتین به مغز است .
دکتر فرهودیان خاطرنشان کرد: با کشیدن سیگار، نیکوتین آن ، از طریق ریه ، وارد قلب و مغز می شود و لذا محققان به این نتیجه رسیدند که اگر بتوانیم مسیر طی نیکوتین به مغز را طولانی تر وآن را رقیق تر کنیم ، مطمئنا عوارض آن نیز کاهش می یابد.
وی ، محصولات دارای نیکوتین را شامل سه دسته کلی " استفاده استنشاقی ( نیکوتین استنشاقی و اسپری بینی )، استفاده از طریق دهان (قرص های زیرزبانی، آدامس، قرص های مکیدنی) و استفاده از راه پوست (برچسب های نیکوتینی ) ذکر کرد.
وی با بیان " درمان جایگزین با نیکوتین " ، استفاده از برچسب های نیکوتینی را روش مناسبی برای ترک سیگار عنوان کرد و اظهارداشت: با چسباندن 24 ساعته برچسب نیکوتینی در قسمت هایی از بدن که تحرک ندارد، نیکوتین از طریق پوست ، جذب شده ، و با طی مسیر طولانی، نیکوتین رقیق شده ، به مغز می رسد ضمن آنکه کاهش مصرف و قطع آن را سبب خواهد شد.
دکتر فرهودیان، از آدامس ها، قرص های زیرزبانی، قرص های مکیدنی ، اسپری بینی و سیگارهای الکتریکی حاوی نیکوتین گفت که با چه میزان نیکوتین در بازار موجود است و روشهای تجویز آنها چیست.
وی با اشاره به اینکه مصرف جایگزین های نیکوتین بر مصرف سیگار ارجحیت دارد، افزود: علاوه بر محصولات حاوی نیکوتین که می توان براساس شرایط بیمار، به تنهایی و یا به صورت ترکیبی از یک کوتاه اثر با یک بلند اثر استفاده کرد، داروهای بوپروپیون (زیبان) و ورنیکلاین از جمله داروهایی هستند که برای درمان اعتیاد به سیگار و ترک سیگار تجویز می شوند.
وی گفت: تجویز داروی بوپروپیون برای مواردی که مصرف بیش از 10 نخ در روز داشته و بالای 18 سال سن دارند، مورد تایید FDA می باشد.
بگفته او، این دارو موجب کاهش علائم محرومیت و ولع مصرف شده و اثر درمانی آن ارتباطی به وجود افسردگی ندارد. ضمن آنکه احتیاط در شرایط خاص و عوارض آن ذکر شده است.
وی افزود: داروی ورنیکلاین ، قرص های 0/5 و یک میلی گرمی هستند که موجب کاهش علائم محرومیت و ولع مصرف نیکوتین می شود . ضمن آنکه عوارضی برای آن ذکر شده است که آنقدر جدی نیست.
رییس مرکز تحقیقات سوءمصرف و وابستگی به مواد دانشگاه علوم بهزیستی اظهارداشت: محققان براساس مطالعات انجام شده ، مرور سیستماتیک دو دارو و مقایسه آنها با یکدیگر، به نتایجی رسیدند، از جمله اینکه ،
- NRT اگر درست استفاده شود، موثر است و چون رفتارهای اعتیادی نمی دهد ، یک روش درمانی محسوب می شود.
- نمی توان گفت که اصلا عوارض ندارند.
- کنسر نمی دهند مگر سابقه کنسر در بستگان وجود داشته باشد.
- به اندازه هزینه سیگار، گران نیستند.